English Nederlands Français

Ik ken Fighting Films al sinds ik eind jaren tachtig eindeloos vaak de VHS-opnames bekeek van de spaarzaam uitgezonden topwedstrijden van die tijd. Na mijn eigen judocarrière kwam ik via Peter Wetzer in contact met Danny Hicks, de baas van Fighting Films. Na een aantal gesprekken besloten we een DVD-productie te gaan maken over mijn judo. Na een jaar voorbereiding, opnames, bijschaven, inspreken en afwerken volgt eind 2011 het eindresultaat: de dubbel-DVD HUIZINGA - TOTAL JUDO.

In 2010 zijn we bezig geweest om de inhoud te bepalen, alle archieven op te vragen en te doorzoeken (Fighting Films, NOS, TV Rijnmond, Franse Judo Federatie, privé-archief), indelingen te maken en data te plannen. Als je vanuit niks begint is er veel mogelijk en het vergde veel afstemming om daar een heldere lijn in te krijgen.

In juni 2010 ben ik naar Bristol gereisd om te overleggen. We hebben twee dagen met het team bijeen gezeten om te schaven aan het opnameschema. Welke technieken laten we in combinatie zien, welke details moeten belicht worden, hoe zorgen we dat we alles binnen de opnamedagen past? Na goed overleg vertrok ik met nieuw huiswerk.

Een week later kwam ik terug voor de video-opnames. De technieken werden in twee dagen gefilmd in de dojo van Bath University.

De dag (en gedeelte van de nacht) erna was gereserveerd voor interviews (Engelstalig) in de studio in Bristol.

Het waren intense dagen en het lukte om alle gewenste technieken en onderwerpen vast te leggen. Er was geen tijd om alles in detail terug te kijken, maar ik had ondertussen veel vertrouwen in het Fighting Films team.

Toen de ruwe versie gemonteerd was, konden we gaan schaven, knippen en plakken. Vervolgens schreef ik het Engelse en Nederlandse commentaarscript.

Intussen hadden we besloten dat ikzelf al het commentaar bij de technieken en wedstrijdbeelden zou inspreken. Dit werd bij vergelijkbare videoproducties in het verleden niet door de judoka gedaan, maar ik wilde graag persoonlijk aan de kijker uitleggen wat ik doe en waarom.

Dat betekende wel dat er een nieuwe uitdaging wachtte: 80 pagina's tekst inspreken in het Engels, daarna 80 in het Nederlands en tenslotte 80 in het Frans. In juli en augustus 2011 was ik weer twee keer vier dagen in Bristol om de audiostudio in te duiken. Het waren zeer intensieve dagen, maar het lukte: al het commentaar stond erop.

Je kunt een DVD in een standaard doosje doen met een gedrukt A4-tje in de hoes. Maar ik wilde graag ook met de verpakking de geïnteresseerden overtuigen van de waardevolle inhoud van het product. We kozen voor een slipcase, met daarin een uitklapmapje. Dit bood ons de mogelijkheid meer foto's en informatie op de verpakking te plaatsen.

Een DVD maken is leuk, maar het is nog leuker als mensen die DVD kopen. Dus moet er promotie gemaakt worden. We hebben in drie talen promo-video's opgenomen die door Fighting Films ge-edit tot mooie trailers gemonteerd worden.

Ik heb o.a. deze website gebouwd, advertenties laten plaatsen, banners gemaakt, interviews gegeven, drukwerk ontworpen en standmateriaal besteld.

Ik zoek altijd uitdagingen. Dit product zelfstandig zo goed mogelijk verkopen is een uitdaging die ik graag aanga!

Als je bovenstaande leest, lijkt het alsof ik zelf het meeste werk heb gedaan. Maar geloof me, het team van Fighting Films heeft lang en hard gewerkt om deze productie mogelijk te maken.

Mijn dank gaat uit naar Danny Hicks, Dan O'Connell, Adam Bell, Jack and Bob Willingham, Sharon Da Costa, Emmanuel Charlot, Andy Burns, Adam Hall, Kees Jongkind, Neil Adams, Jorien van Beek, Willy Theel en alle anderen die een bijdrage aan deze productie hebben geleverd.